Tuesday 30 July 2013

Între iubirea egoistă și altruismul cinic

      Am găsit o notiță printr-un caiet vechi - A iubi unii oameni înseamnă a-ți disprețui propria viață. Da. Corect. Nu trebuie să iubești pe nimeni mai mult decât propria viață, decât propria persoană și sănătate mentală. Unii ți se vâră sub piele, îți promit marea cu sarea și munții cu tot aurul, luna de pe cer și întreaga galaxie. Strașnică idee. Omul este o ființă egoistă, egocentrică, e ca vișina din borcanul cu dulceață - fiartă și îmbătată în suc (a se citi amor) propriu. O stare de lucruri perfect normală. Cine năzuiește spre altruism, sacrificiu în numele omenirii, iubire nemărginită, necondiționată față de oameni (cunoscuți și necunoscuți, cinstiți și desfrânați, deștepți și ignoranți, morali și amorali) și alte multe de acest gen ar fi bine să înceapă prin a da jos din măști, din ura care iată-iată umple paharul, din frustrările adunate ani de-a rândul și din cruzimea față de sine. Ajută mult. Lumea nu are nevoie de această ordinară și josnică transformare a egoismului și ostilității - altruismul, ci de mai multă sinceritate. Oferă un gram de iubire, dar sinceră să fie. Sau nu oferi deloc dacă n-ai de unde. Paradoxal tocmai cei care n-au de unde pretind că o fac în cel mai onorabil mod posibil     
      Cei mai sănătoși și plăcuți oameni pe care i-am întâlnit au fost cei conștienți de ei înșiși, cei care și-au dedicat toată energia pentru a se descoperi, înțelege, accepta și iubi așa cum sunt. De aici pornește și iubirea față de ceilalți. Am grijă de mine, mă preocupă starea mea, imaginea mea pentru că tu ești o persoană importantă și vreau să împărtășesc cu tine valoarea mea într-un mod cât mai plăcut pentru amândoi. Amorul propriu, echilibrat și atent dozat, este deci o chestie de respect și blândețe față de celălalt și nu doar față de sine. 
       Acum mergi la oglindă și privindu-te fix în ochi, fă-ți o declarație de dragoste. În tot sensul acestor cuvinte și din toată inima. Cu toată sinceritatea de care ești în stare. Meriți.

No comments:

Post a Comment